Senna si lahko oddahne

V letošnji sezoni formule 1 je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) štartna mesta ponudila štirim novim moštvom. Medtem ko imata Virgin in Lotus že izdelan dirkalnik in se udeležujeta testiranj v španskem Jerezu, se moštvi Campos Meta in US F1 srečujeta z velikimi težavami.

Te so pri Camposu predvsem finančne narave. Dosedanji večinski lastnik moštva Adrian Campos namreč ni uspel zagotoviti proračuna za sezono 2010, kar se je odrazilo predvsem pri tem, da je italijansko podjetje Dallara, ki je izdelovalo dirkalnik za špansko moštvo, zaradi neplačanih računov januarja letos enostransko prekinilo pogodbo. Dirkalnik je že v celoti izdelan in je prestal vse varnostne teste s strani FIA, moštvo Campos pa je v minulih tednih krčevito iskalo investitorja, da bi poravnalo dolg Dallari.

Še pred nekaj dnevi se je omenjala možnost, da bi se moštvi Campos in US F1 (slednje je v močnem zaostanku pri izdelavi dirkalnika in se prav tako srečuje s finančnimi težavami) združili, a je ta možnost očitno padla v vodo. V petek je moštvo Campos Meta uradno sporočilo, da usoda moštva rešena in udeležba na prvi dirki sezone v Bahrajnu ni več pod vprašajem. Za rešitev je poskrbel dosedanji solastnik moštva José Ramon Carabante, ki je kupil delež Adriana Camposa in postal edini lastnik moštva. “Rad bi se zahvalil Bernieju Ecclestoneu, ki je v veliki meri pripomogel k ohranitvi moštva. Šlo je za boj s časom. Ves čas je bil naš cilj ta, da na prvi dirki sezone v Bahrajnu nastopimo z dvema kar se da konkurenčnima dirkalnikoma. Pred nami je še ogromno dela, a smo navdušeni nad našim debijem v formuli 1 ter se obenem veselimo nove razburljive sezone, v kateri želimo biti konkurenčni,” je dejal novi lastnik moštva Carabante.

Dosedanji večinski lastnik moštva in nekdanji dirkač formule 1 Adrian Campos bo ostal svetovalec moštva, pomembno vlogo pa bo prevzel Colin Kolles. Kolles bo namreč vodja moštva, obenem pa bo prevzel tudi mesto poslovodje. “Tega ogromnega izziva nisem mogel zavrniti in se zelo veselim dela z novim moštvom. V naslednjih desetih dneh bomo analizirali celoten projekt in poskrbeli za dodaten denar, tako da bo moštvo lahko nastopilo na uvodni dirki sezone v Bahrajnu,” je dejal Kolles in dodal, da bo moštvo kmalu uradno predstavilo dirkača za prihajajočo sezono.

Bruno Senna, nečak preminulega Ayrtona Senne, ima z moštvom Campos veljavno pogodbo, drugi dirkaški sedež pa naj bi dobil argentinski dirkač José Mariá López. López je sicer že podpisal pogodbo z moštvom US F1, ki bržkone ne bo nared za letošnjo sezono (Mednarodno avtomobilistično zvezo je zaprosilo, če lahko izpusti prve štiri dirke sezone, težave se kopičijo). López naj bi se z moštvom Campos že dogovoril – med drugim je zanimiv tudi zato, ker se seboj prinaša približno osem milijonov ameriških dolarjev sponzorskega denarja.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !