Titanic – že 98 let v morskih globinah

Že od malih nog so me navduševale ladje in podmornice. Zdele so se mi nekaj posebnega in me očarale. Posebej zanimiva je bila zame usoda tistih, ki so se znašle na dnu morja. Najbolj prepoznaven je seveda sloviti Titanic – ladja, ki je ob splavitvi veljala za nepotopljivo. Toda že na svoji krstni plovbi iz Southamptona v New York je Titanic  trčil v ledeno goro in potonil ter s seboj v smrt potegnil več kot 1.500 ljudi, rešilo se jih je le nekaj več kot 700.

vir: Wikipedia

Prav na današnji dan pred 98 leti, torej 15. aprila 1912, je Titanic malo po 2. uri zjutraj za vedno izginil s površja. Le dobri dve uri prej, približno ob 23.40, je parnik trčil v ledeno goro.  Največja tragedija je bila ta, da je bilo na voljo premalo reševalnih čolnov, in sicer le 20, ki bi ob polni zasedenosti lahko sprejeli le 1.178 ljudi. Po tedaj veljavnih zakonih je imel Titanic ustrezno število reševalnih čolnov, saj je to bilo določeno glede na število registrskih ton, ne pa glede na število potnikov. Na Titanicu je bilo sicer prostora za 32 reševalnih čolnov, toda zaradi lepšega razgleda so jih na koncu namestili le 20.

Toda čolni niso bili polno zasedeni, saj so prvi reševalni čolni, ki so bili spuščeni v morje, bili napol prazni. V prvem reševalnem čolnu, ki je bil spuščen v morje, je tako bilo denimo le 28 ljudi, čeprav je bila kapaciteta čolna 65 oseb. Na petem čolnu, ki je bil spuščen v vodo, je medtem bilo vsega 12 oseb. Kruto je tudi to, da sta se po preživele vrnila le dva reševalna čolna. Ostali so se namreč bali, da bi jih lahko vodni vrtinci potapljajočega Titanica potegnili v globino oziroma da bi preživeli, ki bi množično plezali na čolne, le-te prevrnili.

Med preživelimi je bilo največ žensk in otrok, najbolje pa so jo odnesli potniki iz prvega in drugega razreda. Rešilo se je več kot 60 odstotkov potnikov prvega razreda in več kot 40 odstotkov potnikov drugega razreda, medtem ko se je rešila le četrtina potnikov tretjega razreda, enako velja za posadko Titanica. Skupno je preživelo več kot 75 odstotkov potnic in le 20 odstotkov potnikov. Izmed več kot 1.500 žrtev so reševalci našli le 333 trupel. Zanimivo:  glede na seznam potnikov je bil na Titanicu očitno tudi pet Slovencev.

Malo po 4. uri zjutraj je kot prva reševalna ladja prispela Carpathia in pričela iz morja pobirati preživele. Nesreči in tragediji Titanica je sicer botrovalo kar nekaj dejavnikov, ki bi morda lahko preprečilo katastrofo. Zakovice ladje denimo niso bile izdelane iz najboljšega jekla, izvidnika na straži pa bi lahko prej opazila ledeno goro, če bi imela na voljo daljnogled, a temu ni bilo tako. Prav tako posadka Titanica ni prejela opozoril o velikih ledenih gorah, zaradi katerih je ladija Californian raje ustavila plovbo. Vse do danes ni jasno, ali je bila ladja Californian od Titanika res oddaljena vsega nekaj kilometrov – če je bila, potem bi lahko rešila večino potnikov.

vir: blog.liverpoolmuseums.org.uk

Titanicova razbitina je bila odkrita šele septembra 1985. Dr. Robert Ballard je s svojo ekipo našel razbitino in ugotovil, da se je ladja, ki sedaj počiva približno 3.800 metrov globoko, ob potopu prelomila na dva dela – sprednji del ladje je ostal precej nepoškodovan, zadnji del, ki leži okrog 600 metrov vstran, pa je precej uničen. Do danes so iz morja potegnili več tisoč različnih predmetov s Titanica, tudi manjši del trupa.

Stanje razbitine je vse slabše, zato ocenjujejo, da bo v naslednjih 50 letih popolnoma izginila. Kmalu bo minilo sto let od potopa Titanica in čeprav ni več živ nobeden izmed preživelih (zadnja živeča potnica Millvina Dean, ki je bila tedaj stara le nekaj tednov, je umrla maja 2009), se zdi, da bo Titanic že dolgo časa buril domišljijo in še naprej ostajal zanimiv.

 • Share/Bookmark


5 odgovorov v “Titanic – že 98 let v morskih globinah”

 1. Marino pravi:

  Glede slovenskih potnikov
  Spominjam se da so v osrednjem TV dneviku (mislim da leta 1972) predstavili gospo ki je je bila branjevka na lj trznici, kot potnico ki je prezivela to pomorsko nesreco.

 2. Fuga pravi:

  Ja, doma je bila iz Milj pri Kranju. Takrat na Titanicu je bila stara 4 leta. Niso je mogli odtrgati od očeta, zato so vsi preživeli. Menda.

 3. robi81robi81 pravi:

  Na seznamu potnikov je pet Slovencev, če se ne motim. Od tega so trije iz Milj, dva imata enak priimek. Štiri leta je bila tedaj stara Manca Karun. Franz Karun, tedaj star 39 let, je verjetno njen oče.

 4. Fuga pravi:

  Ja, res je. Manca Karun je umrla ne dolgo nazaj, dobrih deset let je tega. Leta mi uhajajo iz glave.

 5. Domen pravi:

  http://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/franz-karun.html

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !